keskiviikkona, huhtikuuta 7

ahaa

Olen aika vanha, mutta en siltikään kovin vanha. En ollut koskaan aikaisemmin huomannut tällaista asiaa, ehkä korkeintaan vähän ihmetellyt laiskoja keski-ikäisiä, jotka ovat suorittaneet vain kandin paperit. Nimittäin kun nyt Pirkko Siitari valittiin Kiasman johtajaksi (siihen nimitykseen en sano mitään, en tunne asiaa riittävästi), niin ihmettelin, että miten hänellä voi olla ylempi korkeakoulututkinto, jos hän on filosofian kandidaatti. Wikipediahan sen kertoo:

On huomattava, että 1990-luvulle saakka kandidaatti oli useissa tiedekunnissa ylemmän korkeakoulututkinnon nimi. Tällöin tiedekunta myönsi maisterin arvonimen niille kandidaateille, jotka suorittivat pienehkön leimaveron.


Ahaa. Mitä hiivatin järkeä on ollut sekoittaa kaksi asiaa noin totaalisesti? Kandi kalskahtaa korvaan siltä, että opinnot ovat vielä (jonkun mielestä pahastikin) kesken. Mistä tyypit ovat edes keksineet välillä tuon kandi-nimikkeen ylemmäksi korkeakoulututkinnon nimeksi? Alunperin kun yliopistosysteemi oli yksiportainen ja yliopiston käynyt oli magister (latinan tunnillakin opiskeltu sana, tarkoittaa muun muassa opettajaa), maisteri.

Minusta tulee siis LuK (luonnontieteiden kandidaatti) ja sen jälkeen FM (filosofian maisteri). Tosin jos en kohta ala opiskella analyysia, niin ei tule mikään!

Ei kommentteja: